Есенна туршийка

За пръв път опитах да направя тази туршийка, която се оказа доста лесна и за моя изненада си остана точно толкова хрупкава, колкото очаквах. Важно е зеленчуците да са хубави, доколкото е възможно да не са от големите хипермаркети! И още нещо важно - да използвате българска морска сол, която на вид е малко по- тъмна и сивее, за разлика от другата, която е почти бяла. Това е съвет от жената, от която купих зеленчуците, за което съм и доста благодарна. Пазарувах от пазара в Нова Загора и мога да кажа, че там винаги зеленчуците са много хубави и пресни. Използвах : зеле, карфиол, зелени чушки, корнишони, моркови, целина - глава и зелени доматчета ( от нашата градинка ). Зелето нарязах на четвъртинки, целината обелих и също нарязах на четвъртинки, морковите обелих, а карфиола разделих на розички. Чушките, доматчетата и краставичките се надупчват. Зеленчуците ми бяха около 10кг, водата 20л, използвах бидонче от 30л. На литър вода се слага 40 гр. морска сол. Солта се разтваря във вода и трябва да кипне, след като изстине се добавя върху зеленчуците. Притиска се с чиния, за да не изплуват продуктите и се затваря. Ако времето не е много студено след около 10 - 14 дни ще е готова. Тук беше доста топло и за точно 2 седмици стана. След това, за да остане хрупкава и да не се смие добавих натриев бензоат . На литътр течност се слага 1 гр. бензоат ( не колкото е обема на бидона ). Оставих я на тъмно и хладно. * Не съм я "претакала", защото бях в София, но мога да кажа, че пак се получи.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Вкореняване на рози в картоф?

Първото сладко в живота ми!

Жив плет от "Орлов Нокът'' / Lonicera japonica